torsdag 20 januari 2011

En svensk tiger som haltar


När OECD:s representanter avlade sin senaste Sverigevisit ströddes idel lovord över vår robusta och välansade ekonomi. Somliga kallar Sverige en tigerekonomi och andra önskar klona finansminister Borg med tanke på dennes välgenomförda jobb. Naturligtvis bara att sträcka på sig.

Även solen har dock sina fläckar, något som inte bara OECD påpekade utan också SNS i sin senaste konjunkturrapport. Den största och allra fulaste fläcken är arbetslösheten som åter efter en kris synes bita sig fast på höga nivåer. Visst har här regeringens inkomstskattesänkningar fått fler att söka sig ut på arbetsmarknaden men de utbudsstimulerande åtgärderna är inte tillräckliga i sig.

SNS föreslår, för att komma åt det strukturella problemet med hög arbetslöshet hos framförallt unga och flyktinginvandrare, att minimilöner sänks och att arbetsgivaravgifterna sänks ytterligare (utöver de redan genomförda sänkningarna). OECD slår in på samma linje men nämner särskilt Sveriges rigida arbetsmarknad (läs LAS och MBL) som förklaring till dagens onödigt höga jämviktsarbetslöshet.

Man undrar vad en finansminister från ett moderat parti må tänka när i princip alla tunga ekonomiska bedömare gång efter annan pekar ut samma hämskor för vår ekonomi. Varför offra hundratusentals unga och invandrare och en fortsatt positiv ekonomisk utveckling på altaret för att hålla en allt klenare fackrörelse på humör? Den svenska tigern haltar något och endast Anders Borg och M-kollegor kan få den på tårna igen. Men då måste taggen ur tassen och den rigida arbetsmarknaden mjukas upp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar