söndag 9 januari 2011

Bor vi i ett dårhus?


Detta är en berättigad fråga sedan stormen kring de facebookinteragerande volvoarbetarna blåst upp. ”En dag kvar i veckan på detta dårhus” lät signaturen ”Inhyrd arbetare” proklamera via sin statusrad på Facebook. Detta var inte heller de enda kvädesord som yttrades om uppdragsgivaren. Till dessa kan fogas nedsättande och rent elaka omdömen om kollegorna i fabriken.

Uppdragsgivaren Volvo gjorde det mest naturliga och informerade arbetsgivaren, dvs. bemanningsföretaget som tillhandhållit arbetskraften, att de aktuella personerna inte lämpade sig för jobbet. Historien slutade dock inte där, vilket torde varit det naturliga. Istället bankar IF Metall på stridstrumman och anklagar Volvo och hela bemanningsbranschen för allehanda missgärningar. Volvo bidrar till en otryggare arbetsmarknad och tystar sina arbetare. Bemanningsföretagen används för att kringgå arbetsrätten och runda det fackliga medbestämmandet.

Om någon baktalar sin uppdragsgivare och sina kollegor, som anställd eller inhyrd, ska väl i rimlighetens namn personen inte jobba kvar. Eller? Vad IF Metall nu håller på med synes för en utomstående som en desperat strid i kampen för sin överlevnad. I mitt tycke en mycket illa vald strid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar