söndag 23 januari 2011
Sänkt skatt för ökad välfärd
Nog har mantrat ”skatt efter förmåga, stöd efter behov” slagit rot i svenskens medvetande. Det är vare sig fel eller kontroversiellt, snarare tvärtom. Ett land präglat av större sociala och ekonomiska klyftor är inget harmoniskt land, istället lurar risken för ökade spänningar och kriminalitet runt hörnet. Om detta råder i det politiska Sverige en bred konsensus (även om vänsterpartierna önskar göra annat gällande). Vad som däremot skiljer partierna åt är synen på hur man bäst når det eftersträvade målet.
Höjda skatter och mer till välfärden är vänsterns enkla svar. Högst rimligt kan man tycka, den som har ska givetvis dela med sig till den sämre bemedlade. Så ser det också ut idag, i Sverige och i de flesta rikare västländer. Vad som däremot skiljer dessa länder åt är hur mycket och på vilka sätt de ”med förmåga” ska betala till det allmänna och de ”med behov”.
Sveriges omfördelningspolicy har varit och är än idag extrem internationellt sett. Såväl förvärvsinkomster som kapitalinkomster (och tidigare förmögenheter samt arv och gåvor) har beskattats stenhårt. Detta har dessvärre inte bara fått omfördelningspolitiska konsekvenser.
Oförsvarbar beskattning har på den globala kapital- och tjänstearenan fått kapital och potentiella skatteinkomster att lämna Sverige och därmed snuvats även de ”med behov”. VD för Erik Penser Bankaktiebolag, Peter Melbi, uttalar i sammanhanget att private banking för de allra förmögnaste växer i Sverige, troligen på grund av att rika svenskar som placerar sitt kapital utomlands nu flyttar tillbaka pengarna. Detta sedan den borgerliga regeringen återvaldes och att skatter som avskaffats därmed inte kommer tillbaka. Det var nämligen vad många svenskar med kapital utomlands väntat på.
Så hänger det nämligen ihop. Pengar är lättrörliga, liksom de flesta skattebaser. Med denna kunskap måste vi acceptera faktum, oproportionerligt höga skatter skickar pengar utomlands medan konkurrenskraftiga diton lockar tillbaka dem. Pengar som sedan kommer även de med störst behov till del.
Etiketter:
erik penser,
kapitalsskatt,
omfördelning,
Peter Melbi,
private banking,
skattebaser,
skatter
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar