onsdag 5 januari 2011

Spara eller slösa?


Samtidigt som Sverige tuffar på som tåget och svensken blir allt rikare pumpas lånebubblan allt närmre bristningsgränsen. Somliga befarar att bolåneinstituten och bankerna tillsammans med Riksbanken bäddar för en bolånekrasch likt den amerikanska, irländska eller spanska. Om så är fallet lär den lovvärda ekonomiska utvecklingen brytas abrupt ännu i sin linda.

Alltmedan svensken kunnat gotta sig åt smått fantastiska avdragsmöjligheter för sina lånekostnader har hon bestraffats med en av världens högsta kapitalskatter. Signalen är tydlig, låna gärna men spara för guds skull inte. Följden har blivit att lånestocken i bankernas balanser svällt till ett ohållbart omfång medans risk- och investeringsvilligt kapital flytt landet. Många är de som gnäller och oroas över ökat utländskt, ofta ansiktslöst, ägande av svenskt näringsliv. Sambandet är lika tydligt som det är naturligt, kapitalet har sedan länge lämnat landet för skatteförmånligare jurisdiktioner.

FP`s ekonomisk-politiske talesman, Carl B Hamilton, föreslår stegvisa sänkningar av kapitalskatten i kombination med mindre lukrativa ränteavdrag. Med dessa reformer skulle Spara få en välförtjänt dunk i ryggen samtidigt som Slösa skulle få ta sig en behövlig funderare. Sunt, inte bara för Spara och Slösa utan för hela den svenska ekonomin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar