Unga och utrikes födda är två av de grupper som har svårast
att få fotfäste på den svenska arbetsmarknaden. Detta är grupper med begränsade
arbetslivserfarenheter och/eller tunna sociala nätverk att tillgå. Saknas
dessutom avgångsbetyg och personen är bosatt i glesbygden tyngs kalkylen
ytterligare.
Dessa grupper betecknas i ekonomiska termer som
lågproduktiva, dvs. det ekonomiska värde som de bidrar med är lågt på
marginalen. För att en lågproduktiv ska vara anställningsbar krävs låga
kostnader för att anställa dem. Samma logik gäller för dem som tillhandahåller
tjänster med lågt mervärde, såsom många kafé- och restaurangtjänster. Siffror
från SCB visar att kafé, restaurang och hotell är de näringar där utrikes födda
är som flitigast representerade. 58 procent av alla hotell- och restaurangföretag
drivs av utlandsfödda samtidigt som andelen sysselsatta med utländska rötter
uppgår till 35 procent. Branschsiffror visar härtill att de nyss nämnda
näringarna just nu växer så det knakar.
Det går inte i någon kalkyl att bortse från kostnadssidan. Den
som skulle hävda annorlunda har en del att förklara, precis som de som nu
önskar dubblerad moms och dubblerade arbetsgivaravgifter för kafé- och
restaurangägare.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar