lördag 21 juni 2014

Vörda näringsfriheten

18 juni 1864 var dagen då Sverige införde näringsfrihet. Näringsfriheten innebar frihet att etablera verksamhet, inte bara för man och kvinna utan likaväl för landsortsbo som storstadsbo. De sista skråväsendena avskaffades och handel blev allemansgods. Riksdagens näringsfrihetsreform var startskottet för Sveriges ekonomiska tillväxt och grundskottet för det välfärdssamhälle som vi tar för givet idag.

Finansminister Gripenstedts initiativ var banbrytande och tämligen unikt i världen vid denna tidpunkt. Tidigare stängda dörrar öppnades på vid gavel och näringslivet fick en rejäl skjuts framåt. Den ekonomiska tillväxtperiod som inleddes 1870, och som var den näst snabbaste i världen näst den japanska, pågick i ett drygt sekel. Den ständigt växande ekonomin möjliggjorde socialdemokratins välfärdsexpansion som sedan gick så långt att den kväste ekonomin, arbetsviljan och entreprenörslustan. Frihetsreformerna förpassades till historien och socialismens begränsningar tog vid. Sverige stagnerade och klappade slutgiltigt samman i samband med 1991-års fastighetskrasch.


Välfärden får aldrig tas för given, därför få vi aldrig glömma hur den byggs och finansieras. Låt oss därför vörda näringsfriheten och aktsamt ta avstånd från socialismens iver efter begränsningar och inskränkningar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar