onsdag 4 juni 2014

Goda EU-råd helt gratis

Sverige får såväl ris, ros som goda råd av EU-kommissionen i dess granskning av vår ekonomi och reformagenda. Som väntat är lovorden som varmast kring ekonomin som enligt kommissionen når sitt mål ”med råge”, med finanspolitisk stabilitet och en modest statsskuld. Intressantare är då kritiken och de goda råden.

För att bromsa den skenande kredittillväxten bör ränteavdragsmöjligheterna begränsas samtidigt som fastighetsskatten kan behöva höjas. Marknadsorienterade hyror bör tillåtas för att öka rörligheten på bostadsmarknaden samt stimulera till nybyggnation. Kommissionen fastslår att regeringens införda och föreslagna åtgärder inom skolan går i rätt riktning men att det behövs radikalare strukturförändringar för att underlätta övergången från utbildning till arbete.


Kommissionens rapport konstaterar att de ekonomiska fundamenten är stabila men att det krävs djärvare tag för att stå sig internationellt även framgent. Ränteavdragsbegränsningar och en mer marknadsanpassad hyressättning måste därför diskuteras både sakligare och seriösare medan satsningarna på lärlings- och yrkesutbildningarna bör vidgas ytterligare så att även de praktiskt lagda bereds en framtid på arbetsmarknaden. 

Goda råd kan vara alldeles gratis och vill det sig riktigt väl så kan även goda reformer vara det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar