söndag 15 juni 2014

Miljöpartiet gör mer skada än nytta

OECD presenterade häromveckan en jämförelse mellan de 34 medlemsländernas miljöpolitik och gröna framsteg. Utfallet var som väntat mycket gott för Sveriges del. Simon Upton, chef på OECD:s miljösekretariat, konstaterar att ”minskningen av växthusgastutsläppen är en av de största i världen, och andelen förnybara energikällor är extremt stor”. Vidare konstaterar Upton att ”Ni har lyckats frikoppla utsläppsminskningen från den ekonomiska tillväxten, och har visat att det går att ha båda samtidigt”.

Viss kritik framförs förvisso, bland annat gällande skyddet av den biologiska mångfalden och skyddet av de marina miljöerna, men på det stora hela ges Sveriges miljöpolitik alltså toppbetyg. I ljuset av OECD:s omdöme aktualiseras relevansen i Miljöpartiets revolutionära agenda. Miljöpartiets förslag om höjd koldioxidskatt på bensin med 70 öre/litern, höjd dieselskatt med en krona/litern, kilometerskatt på lastbilstransporter, särskild flygskatt med 100 kr inrikes och 300 kr utrikes, skatt på konstgödsel, höjd skatt på naturgrus, skatt på avfallsförbränning och skatt på avfallsdeponi, slopad skattebefrielse för miljöbilar, höjd skatt på vattenkraft och kärnkraft, avvecklad kärnkraft och någon form av avskaffad tillväxt är utmanande och närmast provocerande. Inte minst hotar de den positiva utvecklingen av kombinerad tillväxt och utsläppsminskningar som OECD beskriver. Den gröna revolutionen kan därför samtidigt bli en grön undergång.


Samtidigt som Sveriges ekonomi och ekonomiska utveckling är bland världens mest robusta är alltså även våra minskningar av växthusgaser en av de största i världen. I en sådan kontext gör Miljöpartiets krav sannolikt mer skada än nytta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar