söndag 1 juni 2014

Gröna visioner kostar både jobb och välfärd

Miljöpartiet tuffar på som höghastighetståget. Partiets profilfrågor vinner starkt gehör vilket knappast förvånar, genomgående sympatiska som de är. Men sannolikt kostar de mer än de smakar.

Att under fyra år släcka ned två fullt funktionella kärnkraftverk och fram till 2030 bomma igen allihop är äventyrligt. Motsvarande 840 terawattimmar el skulle behöva produceras på annat sätt. Kostnaden beräknas till 200 miljarder och med de alternativ vi har idag skulle elpriset närmast dubbleras. Kännbart inte bara i hushållens plånböcker utan framförallt för den tunga elintensiva industrin. 35-timmars arbetsvecka beräknas enligt Riksdagens utredningstjänst ge ett skattebortfall på upp till 155 miljarder. Partiet kalkylerar med att minskad stress ger färre sjukskrivningar och att fler skulle beredas plats på arbetsmarknaden. Stress beror dock sällan på för långa arbetsdagar utan på bristande möjligheter att påverka, monotona arbetsuppgifter och annat. I ett avancerat tjänstesamhälle är få arbetsuppgifter heller direkt utbytbara varför kortare arbetstid sannolikt bara leder till färre antal arbetade timmar.


Miljöpartiets ansatser är lovvärda men samtidigt godtrogna. Sverige är ett litet land i en global kontext, det måste vi förhålla oss till. Och i den kontexten kostar oss de grönas visioner både jobb och välfärd.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar