onsdag 23 april 2014

Vilket monopol älskar konkurrens?

Det är inte alltid kul att bli utmanad. En eller flera utmanare tvingar en upp på tårna och till skärpning. Det är annars alltid bekvämare att låta vardagen rulla, helst utan överraskningar och andra obehagligheter.

Socialdemokraterna vill nu ge kommunerna vetorätt mot nya friskolor. Därtill ska ett samarbetsavtal krävas samtidigt som friskoleaktören måste kunna visa att den minskar den sociala snedrekryteringen. Hur nu det ska gå till. Med hänvisning till JB - konkursen vill man således kraftigt inskränka den valfrihet som gjort att hundratusentals elever inte behövt bli fast vid närhetsprincipens läst. Samtidigt vill man återförvisa tusentals lärare till kommunens inte alltid så varma famn. I regeringens nyss lagda proposition, som bygger på Friskolekommitténs betänkande, förenas val- och etableringsfriheten med hård kontroll och skärpta krav på kvalitet och finanser. Det var ett balanserat förslag värt att bygga vidare på.


Med vetorätt i verktygslådan lär få bekväma kommunala skolpolitiker släppa på jobbiga konkurrenter. För vilket monopol älskar konkurrens?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar