söndag 6 april 2014

En sanning med modifikation

Att åtnjuta problemformuleringsprivilegiet kan vara avgörande på valdagen. Den part som bäst lyckas sätta agendan och formulera verklighetsberättelsen är också den som sannolikt vinner väljarnas gunst. Medias roll är i det sammanhanget extremt viktig, en vinklad och skev bild ger en lika skev verklighetsberättelse.

I ljuset av detta är Sifos nyligen publicerade analys extra intressant. I analysen har huvudnyheterna i Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Göteborgs-Posten, Aftonbladet, SR Ekot och SVT Rapport penetrerats. Genomgången av våra dominerande nyhetsförmedlare visar att de rödgröna partierna hanterats med silkesvantar medan regeringen fått löpa gatlopp. Framförallt är det Miljöpartiet som omhuldats av journalistkåren. Tyvärr är detta inget som torde förvåna. Enligt den norska mediastiftelsen Nordisk Mediedager sympatiserade drygt 70 procent av Sverige journalister med något av de rödgröna partierna 2012. Samtliga partier åtnjöt mer stöd än något av regeringspartierna. Populärast var Miljöpartiet


Välfärdssverige går på knäna, cancersjuka utförsäkras, ekonomin går åt pipan och skolan förfaller. En sanning med modifikation, gudskelov.

http://www.journalisten.se/nyheter/negativ-medierapportering-om-allianspartierna

http://www.livochratt.se/journalistkarens-politiska-slagsida-ar-ett-demokratiproblem/

http://www.jmg.gu.se/digitalAssets/1284/1284227_nr38.pdf

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar