fredag 25 april 2014

En läcker Toast Skagen

Halveringen av momsen på Toast Skagen och annan restaurangmat kostade drygt 5 miljarder, statiskt räknat. Tvivelsutan mycket pengar men samtidigt en verklig dörröppnare för grupper som annars tenderar att stå långt från arbetsmarknaden.

Trösklarna in på arbetsmarknaden är generellt mycket höga i Sverige. Formell utbildning, arbetslivserfarenhet, goda språkkunskaper och nätverk är förutsättningar för anställning. Ovanpå detta kommer höga ingångslöner och saftiga arbetsgivaravgifter. Ljuset i mörkret har för stora grupper varit restaurang- och hotellnäringen, där vare sig utbildning, erfarenhet, språkkunskaper eller nätverk utgjort några krav. Idag återfinns drygt 17 procent av alla utlandsfödda företagare inom restaurang- och hotellnäringen, bland inrikes födda uppgår motsvarande siffra till knappt två procent. 58 procent av alla företagare inom hotell och restaurang är födda utomlands. Momsreformen, som kraftigt reducerat restaurangkostnaderna, är ännu ung men flera tunga instanser konstaterar redan nu att den skapat jobb, 8 000 bara under reformens första år. Merparten har gått till utrikes födda och ungefär resten till ungdomar.

Kostsamt och ineffektivt säger V och S. Sannolikt mot bättre vetande då åtminstone S är väl förtrogna med de integrationspolitiska svårigheter som vi har att möta. Så passa på att njuta en läcker Toast Skagen i försommarvärmen, om inte för integrationens skull.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar