måndag 4 mars 2013

Den svenska humlan flyger inte

Kullagertillverkaren SKF:s VD Tom Johnstone planerar för stora investeringar i Nordamerika. Johnstone låter förstå att kostnaden för produktion i USA blir allt konkurrenskraftigare och att en reindustrialisering påbörjats av landet. Med en av OECD-regionens lägsta lönekostnader i ryggen har amerikanska giganter som Caterpillar, Apple och General Electrics valt att flytta hem mycket av sin produktion, från låglöneländer men också från Västeuropa.

Att flyttlassen nu åter går över Atlanten är intressant men torde också mana till eftertanke hos svenska och europeiska politiker. Stela arbetsmarknader, sammanpressade lönestrukturer och generösa socialförsäkringssystem har sänkt de europeiska företagens konkurrenskraft i så måtto att de nu får se sig omsprungna från såväl västlig, östlig som sydlig riktning.

I Sverige gör LO och socialdemokrater ett stort nummer av att vi svenskar inte ska konkurrera genom låga löner. Samtidigt envisas moderater med bibehållet höga arbetsgivaravgifter och ett omhuldande av de stelbenta LAS-reglerna. Sammantaget blir detta till en dyr cocktail, både för företagen och för alla de som aldrig kommer in på arbetsmarknaden. Så innan alla flyttflåglar hunnit lyfta till Amerika måste vi svenskar inse att inte ens den svenska humlan kan flyga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar