söndag 17 mars 2013

Den som spar ska också ha

Birgitta Lilliehööks tecknade serie om Spara och Slösa blev en klassiker för de generationer som växte upp under andra världskriget och efterkrigstiden. Detta var tider av ekonomisk knapphet och osäkerhet varför sparsamhet blev en nödvändig dygd. Den lovvärda ansatsen till privat förmögenhetsbygge följdes dock inte upp i praktiken utan kom istället att undergrävas av en oresonlig skattepolitik.

I och med folkhemmets expansion växlade politiken över alltmer till offentlig konsumtion, finansierad av höga skatter framförallt på arbete och sparande. Tråkigt nog lever vi än idag med konsekvenserna. En 30 procentig straffskatt från första kronan på sparkontot innebär att Sverige har Europas och en av världens högsta skatter på kapital. Följden är att var femte svensk har mindre än 5 000 kr sparade för oförutsedda utgifter.

Därför är Folkpartiets förslag om ett 3 000 kr högt grundavdrag för sparmedel lovvärt. Förslaget innebär att de allra flesta sparare överhuvudtaget inte skulle behöva skatta för sitt sparande. Den som spar ska också ha, det har Folkpartiet fattat.

http://www.folkpartiet.se/partiprogram

http://www.dn.se/debatt/unga-maste-spara-mer-for-langsiktig-stabilitet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar