söndag 31 mars 2013

Det ska svida att misshandla våra barn

Förskolan styrs av skollagen och läroplanen. Enligt dessa ska förskolan lägga grunden för det fortsatta lärandet. Den ska samtidigt också vara trygg och rolig. Härtill kommer dess synnerligen viktiga uppgift i att ge barnen goda grunder även för psykisk och social utveckling. Idag är det tyvärr närmast omöjligt för många verksamheter att nå dessa mål då barngrupperna tillåtits svälla till den milda grad att 6 800 barn, bara i Göterborg, går i för stora grupper.

Förskolepedagoger kallar de stora grupperna för strukturell misshandel. Då personalen inte hinner med de små blir de otrygga, ger sig på varandra eller drar sig undan och mår dåligt. För en ett- eller tvååring, som är mitt inne i den extremt viktiga anknytningsfasen, kan en sådan miljö bli förödande, inte bara tillfälligt utan för hela livet.

Huvudansvar för förskolan bär kommunen, tyvärr synes detta ansvar inte tas på allvar. Kommuners nonchalans och felprioriteringar får och kommer fortsatt få oöverblickbara konsekvenser för samhället när dessa otrygga individer ska slussas ut. De föräldrar vars barn inte får tillgång till förskola inom rimlig tid och dem vars barn tvingas in i för stora grupper ska kompenseras ekonomiskt. Det bör svida i skinnet på de kommuner som misshandlar våra barn och äventyrar samhällets välgång. De ekonomiska sanktionerna bör därför skrivas in i skollagen.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/fler-stora-barngrupper-i-forskolan_6051127.svd
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar