onsdag 3 april 2013

Sverige är inte så illa som det låter


För en utomstående konsument av svensk media ter sig Sverige säkert som helvetet på jorden. Från Sverige utvisas gamla, unga och sjuka utan hänsyn till konsekvenser, här i landet nekas cancerpatienter sjukpenning och tvingas söka jobb de aldrig kan utföra, här bedriver arbetsgivare människohandel och här frodas rasismen. Djävulen själv, som bär ansvar för eländet, är en slug borgerlighet som inget annat önskar än att rasera välfärdsbygget.

Mediebilden är givetvis mumma för oppositionspartier men samtidigt exempellöst onyanserad och orättvis. Sverige är, objektivt sett, ett av västvärldens mest generösa länder, såväl mot sina egna invånare som mot människor på flykt. De förbättrade möjligheterna till arbetskraftsinvandring har öppnat gränserna även för dem som kommer hit primärt för att arbeta och skaffa sig ett bättre liv. En klar majoritet av dessa har idag betydligt bättre än när de lämnade sitt land, vilket är till allas vår glädje.

Självklart ska media rapportera om missförhållanden och givetvis ska oppositionspartier bedriva oppositionspolitik, men det är både farligt och fel när rapporteringen brister och nyanser uteblir. På en sådan rapportering vinner måhända vissa politiker men framförallt förpestar den det samhällsklimat vi alla lever i.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar