söndag 14 april 2013

Thatcher var före sin tid


Med en oöverträfflig övertygelse tog sig Margaret Thatcher an britternas strukturella problem. Inte bara hennes eget land utan hela Västeuropa brottades under sjuttiotalet med höga arbetslöshetstal, skyhög inflation, usel konkurrenskraft och en militant fackrörelse på frammarsch.

Thatcher, till skillnad från sina föregångare och grannar i Europa, såg problemen och hade mod att agera. Med järnhand tog hon sig an problemen, omreglerade arbetsmarknaden, privatiserade förstelnade statsföretag, sänkte orimliga marginalskatter och knäckte inflationen. Britterna profiterade sedan länge på sin nyvunna konkurrenskraft.

Tråkigt nog står stora delar av Europa ännu och stampar på den plats där Thatcher en gång satte igång sitt arbete. Hela Medelhavsregionen lider idag av en hopplöst eftersatt konkurrenskraft med skyhöga arbetslöshetstal och rasande inflation som följd. Socialistiska Frankrike uppvisar i år en tillväxt på 0,1 procent och en arbetslöshet på rekordhöga 11 procent. Detta samtidigt som premiärminister Hollande vann väljarnas förtroende på ännu mera socialism och än färre reformer.

Thatchers begravning i veckan är ett ypperligt tillfälle för det krisande Europas ledare att komma till insikt. Thatcher var före sin tid och turen har nu slutligen kommit till övriga Europa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar