måndag 15 april 2013

Så sjönk arbetslösheten över natten


Länge nog har arbetslöshetsdebatten kretsat kring den påstått rekordhöga ungdomsarbetslösheten. 25 procent av alla ungdomar mellan 15-25 år uppges vara sysslolösa och således arbetslösa. Att var fjärde ungdom enligt statistiken går utan arbete innebär samtidigt att den officiella arbetslöshetssiffran för totalbefolkningen uppgår till dryga 8 procent.

Siffrorna reviderades häromdagen av Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering (IFAU) som penetrerat statistiken. Det som får Sverige att sticka ut har till stor del kulturella förklaringar. I Sverige, till skillnad från i många andra grannländer, söker gymnasister och studenter extrajobb vid sidan av studierna vilket innebär att de betraktas som arbetslösa. I exempelvis Tyskland och Österrike, som ofta lyfts fram som mönsterländer, är varannan gymnasiestudent på yrkesutbildningen lärlingsanställd vilket klassificerar dem som förvärvsarbetande. Enligt professor Anders Forslund vid IFAU går snarare 7 än 25 procent av Sveriges unga utan jobb. En konsekvens av detta är att den totala arbetslösheten också sjunker, från 8 till drygt 5,7 procent.

Bortom politikers och andra debattörers alarmistiska exklamationer döljer sig således en ganska ljus bild. Istället för en nyetablerad massarbetslöshet kan konstateras att Sverige klarat kriserna väl och till och med lyckats öka sysselsättningen. Detta tillstånd bör också vara utgångspunkten i en saklig och nyanserad politisk debatt.
 

 

 

2 kommentarer:

  1. Väldigt viktig kommentar av dig. mvh/Hans

    SvaraRadera
  2. Jo, men tyvärr lär sanningen inte komma fram denna gång heller...

    Mvh

    SvaraRadera