tisdag 9 april 2013

Mer marknad ger fler rum

Den 1 februari infördes möjligheten för en bostadsrättsinnehavare att vid andrahandsuthyrning också få kompensera sig för räntekostnader och driftkostnader i hyran. Nu, drygt 2 månader efter reformens genomförande, rapporterar Svenska Dagbladet att hyrorna förvisso stigit men att lägenhetsutbudet ökat ännu mer.

I Göteborg ökade utbudet med 8 procent medan priserna steg med 7 procent. I Stockholm uppgick motsvarande siffror till 29 respektive 12 procent. I studentstäderna Linköping och Uppsala ökade utbudet med 40 respektive 18 procent, detta samtidigt som priserna förblev oförändrade i Linköping och endast 7 procent upp i Uppsala. Reformen har till viss del dyrkat upp den genomreglerade bostadsmarknaden och har i större utsträckning låtit utbud möta efterfrågan, till tusentals desperata bostadssökares glädje.

Att ge bostadsmarkanden friare tyglar och att luckra i de nu 70 åriga hyresregleringarna är en förutsättning för att kunna tillfredsställa den ökande efterfrågan. Mer marknad ger fler rum, rum som Sverige är i desperat behov av.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/hyrorna-har-stigit-efter-ny-lag_8061150.svd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar