torsdag 28 februari 2013

Demokrati kräver också ansvar

Det nyss avhållna italienska parlamentsvalet fick de europeiska börserna att rasa, Euron att dala och de italienska statspappersräntorna att skena. Reaktionerna visar på att valutgången, med storslam för populisterna Beppo Grillo och Silvio Berlusconi, inte uppskattades av ekonomer och långivare.

Berlusconi gick bl a till val på att återbetala redan inbetald fastighetsskatt och att i övrigt återställa allt så som det var förr. Grillo lovade i sin tur medborgarlön och slopad fastighetsskatt. Att Italien står vid ruinens brant synes inte bekymra, vare sig nämnda båda herrar eller alla de som röstade fram dem. Tragiskt nog synes detta mönster gå igen, där kortsiktig populism skördat störst framgångar just där de som allra minst hör hemma. Grekerna röstar fram nazister och kommunister, ungrarna nationalister och nazister medan fransmännen nöjer sig med loja socialister.

I en demokrati ska makten utgå från folket medan de folkvalda har att exekvera folkets vilja. Om ett sådant system ska fungera krävs dock att detta folk tar sitt ansvar, och det gör man inte genom att lägga sin röst på flamsiga clowner och gapiga populister.
 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar