lördag 23 februari 2013

Löntagarproletariatet

Svenska hushålls skulder uppgår idag till drygt 170 procent av deras disponibla inkomst, en siffra som dessutom ständigt stiger. Svenskar är, näst danskar, holländare, irländare och norrmän, de allra mest skuldsatta i världen. En viktig faktor är givetvis den hysteriska bostadsmarknaden där låga räntor och bostadsbrist forcerat priserna till taknockarna. Härtill finns dock ytterligare, mer strukturella förklaringar.

Svenska löntagare och sparare har i decennier brottats med världens högsta löne- och kapitalskatter. Världens högsta marginalskatter och en av världens högsta kapitalskatter har effektivt förhindrat privat kapitalbildning. Samtidigt som staten blivit allt rikare och kunnat amortera på sin skuld har svensken sjunkit allt djupare i låneträsket. En studie av Uppsalaprofessorn Daniel Waldström visar att 73 procent av Sveriges rikaste ärvt sin förmögenhet. Rika blir således de lyckosamma svenskar med rika föräldrar att ärva, de flesta övriga tvingas stövla vidare i leran.

Sveriges löne- och kapitalskatter hämmar inte bara tillväxten och löntagare från att själva göra sig en hacka, de tvingar dessutom in oss i en försåtlig skuldfälla.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar