lördag 28 januari 2017

Vårt gemensamma ansvar


Bättre på att förvalta fastigheter
än förtroende, får vi hoppas
Tillit gör vårt välfärdssamhälle möjligt. Övertygelsen att även vår näste gör rätt för sig medför att även vi andra känner förpliktelse och vilja att handla rätt. Vikten av att handla rätt gäller givetvis oss alla men kanske ännu mer för dem som fått förtroende att styra och leda i samhället.
I veckan som gick drog TV 4 ner byxorna på en rad chefer, inklusive generaldirektören, vid Statens fastighetsverk. De misstänkta ska ha tillskansat sig och närstående förmåner, alltmedan GD trots sin kännedom underlåtit att agera. Dagen efter gick turen till Skatteverket där SVT:s Uppdrag Granskning följde upp den pikanta historian om överdirektörens och generaldirektörens taffliga agerande i sina vänskapskontakter med diplomaten Frank Belfrage. Även om där inget olagligt har skett så lär agerandet ha skadat allmänhetens förtroende för myndigheten. Exemplen har varit flera på sistone där politiker, företagsledare, tjänstemän och myndighetspersoner skott sig eller agerat moraliskt tveksamt.
Vi har alla ett gemensamt ansvar. Vill vi bibehålla det Välfärdssverige som vi nu är bortskämda med måste vi anstränga oss och inte bara fördöma felaktiga ageranden, utan likaväl ställa oss över dem och själva agera korrekt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar