tisdag 3 januari 2017

Skjut inte budbäraren


En förmögen socialist som ser rött
Socialisten Bengt Ågerup fick en särdeles hård klapp till jul, då Skatteverket kräver honom på 1,2 miljarder i skatter och tillägg. Frågan gäller den reavinst som Ågerup gjorde i samband med sin försäljning av aktier i läkemedelsbolaget Q-Med för 3 miljarder.
Tvistens kärna ligger i var Ågerup ska anses ha haft sin så kallade hemvist vid tidpunkten för försäljningen, i Frankrike, vilket han själv hävdar, eller i Sverige som Skatteverket framhärdar. Med hemvist i Frankrike blir skatten noll, både i Frankrike och i Sverige. Ågerup, en filantrop med stort ideellt engagemang i Sverige inom allt från life science till fotboll, rasar givetvis mot verkets beslut. Han anser sig trakasserad och menar att beslutet tillkommit i politiskt syfte. Nu ämnar han dra sig ur allt engagemang här i landet.
Det är sorgligt att behöva åse hur en så kompetent och välvillig person blir behandlad och utskickad ur landet. Samtidigt är det hans egna ideologi, socialismen alltså, som ligger till grund för resultatet. Ågerup har ingenting för att skjuta på Skatteverket, eftersom myndigheten enbart är bärare av socialdemokratins budskap om de höga skatternas salighet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar