söndag 23 februari 2014

Valfrihet – inte bara en mänsklig rättighet


I en nyligen presenterad rapport från Expertgruppen i offentlig ekonomi (ESO) slås band annat fast att det tidigare offentliga monopolet inom äldreomsorgen ledde till ett likriktat utbud och en försvagad ställning för de äldre. Enligt rapporten är de äldre ungefär lika nöjd med de privata utförarna som de offentliga men däremot starkt positiva till möjligheten att välja utförare.

Brukarval har förutsättningar att ge en kvalitetsdriven marknad eftersom brukarna själva väljer respektive väljer bort dem som faller eller inte faller i smaken. För att systemet ska fungera understryker dock rapportförfattarna vikten av riktiga incitament, tillsyn och kontroll. Rätt incitament och tillsyn, som premierar god omsorg, hög kvalitet och långsiktighet avlägsnar de oseriösa och erbjuder vinstmöjligheter endast till dem som förtjänar det. I ett välutformat marknadssystem har vinsten en kvalitetssäkrande funktion samt skapar utrymme för investeringar. ESO slår slutligen fast att en valfrihetsmodell med såväl vinstsyftande, ideella som kommunala utförare ger bäst kvalitet för pengarna.

Utan att ens beröra det mest elementära, det vill säga att det är en mänsklig rättighet att själv få välja, konstaterar alltså ESO att vinster och valfrihet även gagnar kvalitet och ekonomi.

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/sa-kan-aldreomsorgen-utvecklas_3287366.svd?utm_source=sharing&utm_medium=clipboard&utm_campaign=20140223
http://hansaberg.wordpress.com/category/aldreomsorg/

2 kommentarer:

  1. Senast i fredags fick Vänersborgs kommun lägga ner många arbetstimmar på en vårdtagare som skrevs ut från sjukhuset utan läkemedelsberättelse och utan aktuell läkemedelslista, skyldigheter enligt lag. Ännu alvarligare är att vårdtagaren hade inte behövt sjukhusvård om läkemedelsbehandlingen hade omprövats i tid. Jag träffade hemsjukvårdens personal på stadens apotek och ett tränat apotekaröga såg genast bristerna i läkemedelsbehandligen. Detta kostade också mycket arbetstid att utreda för apoteket.

    SvaraRadera
  2. Det du skriver understryker ytterligare behovet av tillsyn och kontroll. Alla dessa fullständigt onödiga misstag kostar samhället skjortan.

    SvaraRadera