onsdag 12 februari 2014

Högt förtroende och gott om resurser


Media matar oss dagligen med vårdtragik i form av desperat köande för vårdplats och behandling, felbehandlingar, överhopade sjukhuskorridorer med mera. Man kan tycka att denna verklighetsbeskrivning borde påverka och ge förtroendet för vården en törn. Intressant nog så verkar inte detta vara fallet och gudskelov finns heller inget fog för sådan oro.

Enligt Socialstyrelsens egen rapport från december ifjol uppger sig 73 procent av samtliga tillfrågade ha stort eller mycket stort förtroende för vården. Att förtroendet trots alla skräckhistorier ändå är så högt har sina naturliga förklaringar. Resurserna till vården har ökat med drygt 14 procent sedan 2001 vilket vida överstiger de extra behov som betingas av en åldrande befolkning. Andelen offentliga resurser som läggs på vården har ökat med 0,3 procent sedan 2006. Sverige är det land, tillsammans med Japan och Schweiz, som per capita satsat mest på vården efter finanskrisen.

Det är viktigt att, givetvis utan att förringa dem, se bortom de förvisso tragiska enskilda fallen för att istället se helheten. Även om vi givetvis helst inte vill höra en endaste tragisk historia så kan vi trots allt trösta oss med att svensk vård ändå mår riktigt bra.

https://www.vardforbundet.se/Vardfokus/Webbnyheter/2013/December/Tre-av-fyra-har-stort-fortroende-for-sjukhusvarden/

2 kommentarer: