onsdag 1 maj 2013

Inga genvägar ur lyxfällan


De som följt TV 3:s Lyxfällan vet vilka uppoffringar som en ekonomisk sanering kräver. Utöver extremt goda bankkontakter och relationer till övriga fordringsägare samt en stor portion tur i skuldsaneringsförhandlingarna, krävs en total kursomläggning av tidigare liv och konsumtionsvanor. En vandring genom skärselden som tär på både psyke och mellanmänskliga relationer.

Nu höjs allt fler röster om att Europas svångremspolitik kväver kontinentens kreditstinna ekonomier. Samma röster menar att det istället ska satsas ur krisen, vilket givetvis förefaller betydligt mer sympatiskt för hårt prövade medborgare. Problemet är dock att det saknas medel att satsa med vilket innebär att de redan övergödda måste gödas ytterligare med billiga krediter.

Västvärldens ekonomier är en lyxfälla i kubik. Pengarna har runnit som sand genom fingrarna och dåliga lån har länge fått betala andra. Likt hos Lyxfällans deltagare har pengarna lagts på nöjen för dagen utan minsta tanke på morgondagen. Tuffa tider väntar nu stora delar av Europa, för det finns inga genvägar ur lyxfällan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar