fredag 17 maj 2013

Vikten av att stå för ett beslut


Det kan mycket väl bli folkomröstning om trängselskattens vara eller inte vara i Göteborg. Detta sedan Moderaterna gjort helt om och nu plötsligt anser att göteborgarna ska få vara med och bestämma. Helomvändningen innebär att en knapp majoritet i fullmäktige förespråkar en folkomröstning, en folkomröstning som förvisso endast är rådgivande men ändå nog så förpliktigande.

Den slutna och forcerade processen fram till beslutet om den nya skatten förtjänar kritik, även om väljarna faktiskt kände till sina politikers inställning redan inför förra valet. Men oavsett beslutsprocessens gång och helt oaktat vems eventuella fel det må vara så står tre saker klara. Ett, avtal ska efterlevas. Två, Göteborg står och faller med det västsvenska paketet vilket i sin tur villkoras av vägtullarna och tre, en nedmontering av tullarna lär kosta åtskilliga jobb inom skola och äldreomsorg.

Politik är en förtroendebransch om någon. Att nu riva upp ett fattat beslut och bryta ingångna avtal, till enorma kostnader, skulle knappast stärka förtroendet för de folkvalda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar