söndag 26 maj 2013

Går våld och förstörelse någonsin att rättfärdiga?


Det finns ett par hundra tappra brand- och polismän som dagligen i över en vecka riskerat sina liv i Stockholms förorter. I tjänst, på uppdrag av oss medborgare, tvingas de värja sig mot hotfulla angripare bestående av en våldsam mob till synes utan hämningar. Tjänstemännens uppgift är att upprätthålla lag och ordning i enlighet med det mandat som samhället har gett dem.

Nu tillåter sig ett antal ungdomar att inte bara ta lagen i egna händer utan dessutom att sätta andras liv och egendom i fara. På vilka grunder kan ett sådant agerande någonsin försvaras? På vardera våldsverkande ungdom går det åtminstone nio skötsamma som inte väljer våldet som metod. Alla dessa, vi övriga och alla tjänstgörande brand- och polismän blir lidande när ett fåtal inte ställer upp på demokratins regler.

Ett fungerande samhälle är beroende av att dess medborgare ställer sig bakom samhällets statut. Och så länge en majoritet gör det, så har övriga att rätta sig därefter. Våld och förstörelse är olagligt enligt överenskomna regler, sådant går därför aldrig att rättfärdiga.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/jag-fruktade-for-mitt-liv_8209422.svd?utm_source=sharing&utm_medium=clipboard&utm_campaign=20130526

http://johanpehrson.blogspot.se/2013/05/upplopp.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar