tisdag 21 maj 2013

Stenkastare med eget ansvar


Det är omskakande bilder som sköljt över oss från Stockholmsförorten Husby de senaste dagarna. Under ett par dagar förvandlades den lilla orten till en skådeplats för brinnande bilar, stenkastande ungdomar och demolerade butiker. Upploppen har hittills vållat fyra poliser lindrigare skador, renderat i 18 anmälningar samt enorma materiella och ekonomiska skador, för individer och för samhälle.

I efterdebatten sökes nu förklaringar och syndabockar. Medborgarorganisationen Megafonen, som bl. a arbetar för att stärka sociala verksamheter i Husby och närort, är en av de mest högljudda debattörerna. Megafonen framhärdar att ansvaret i först hand ligger hos polisen för deras ingripande och i andra hand hos samhället som inte tar ansvar för ungdomarna. Megafonen är dock inte ensam om denna uppfattning vilken snarare synes delas av en ansenlig massa människor, främst dock av sådana på den politiska vänsterhalvan.

Det inträffade är skrämmande ur många aspekter. En sådan aspekt är att förövarna av väldigt många betraktas som offer medan ordningsmakten och ett diffust ”samhälle” pekas ut som förövare. Ett sådant samhälle, där ansvaret aldrig är ditt eget och felet alltid någon annans, är i rejäl gungning.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar