måndag 26 mars 2012

Israel går över gränsen


FN:s människorättsråd antog helt nyligen en resolution om att utreda hur israeliska bosättningar på den ockuperade Västbanken inkräktar på palestiniernas mänskliga rättigheter. Till denna resolution har man nödgats sedan åtskilliga rapporter påvisat bosättarnas tilltagande våld mot palestinska västbankbor.

Enligt israeliska människorättsorganisationer är bosättarvåldet ett utbrett fenomen och där färre än 10 procent av de utredda övergreppen leder till åtal. Till de fysiska övergreppen ska också det förtryck fogas som följer av israelernas omfattande exploatering av mark och vatten vilket effektivt förhindrar palestinierna från att själva kunna bygga upp en fungerande ekonomi.

Israels övertramp i förhållande till gällande avtal och gentemot den palestinska minoriteten omöjliggör en fredlig utveckling i regionen. Ett förtryckt och förnedrat folk utan möjlighet till egen försörjning kommer aldrig frivilligt att sätta sig vid ett förhandlingsbord. Att som israelvän med sympatier för landets utsatthet i en i övrigt fientlig omgivning behöva konstatera detta är inte kul. Men i takt med att Israel går över alltfler gränser lär man tappa fler och viktigare allierade än mig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar