torsdag 15 mars 2012

Sverige i pole position


En ganska enig kår av valutaanalytiker spår att den svenska kronan kommer att stärkas ytterligare i år. En starkare krona innebär att svenskens internationella plånbok blir tjockare och köpstarkare och att landet Sverige blir rikare.

Danske Banks valutaanalytiker, Stefan Melin, menar att valutahandlarna idag lägger alltmer fokus på kvalitet när de letar köpvärda valutor. Och i detta sammanhang bedöms Sverige borga för högsta kvalitet. I budgetsaneringarnas tidevarv tappar land efter annat sin kreditvärdighet med nedgraderade kreditbetyg som följd. Idag tronar endast 13 länder med toppbetyget AAA varav Sverige är ett. Av dessa 13 länder är det sedan endast 7 som också framledes bedöms ha stabila utsikter. Sverige kvalificerar även till denna exklusiva klubb. Sverige kan utifrån denna styrkeposition och med beaktande av inflation låna till negativ ränta, dvs. göra ren vinst på belåning. Något som liknar mest en utopi för de allra flesta länder idag.

Genom ett disciplinerat och principfast hushållande med nationens resurser har regeringen placerat Sverige i pole position. Så istället för sparkrav, höjda skatter, sänkta pensioner och sänkta löner kan vi nu dra ifrån ytterligare i det internationella racet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar