onsdag 11 januari 2012

Nu går Kina vidare


Hela världens låglöneland Kina är inte bara på väg att bli världens största ekonomi utan också landet med världens största medelklass. Om denna fantastiska resa med en smått fantastisk löneutveckling för medelkinesen vittnar alla de utländska företag som nu lämnar landet för billigare alternativ.

Regimens uttalade strategi är att höja det generella löneläget i landet för att därigenom kunna öka den inhemska konsumtionen och minska det vanskliga exportberoendet. Som konsekvens härav har bl a Pekingborna fått se sina lägstalöner höjas med 20, 21 respektive 15,9 procent under de senaste 3 åren. Liknande löneutveckling har kunnat skådas i en rad kinesiska provinser. SEB:s chefsstrateg för tillväxtmarknader, Mats Olausson, konstaterar frankt att kineserna inte längre vill befinna sig längst ned i näringskedjan.

Sverige gick igenom samma utveckling under sent 1800 tal och under 1900 talets första hälft. Den enklare produktionen flyttade först från städerna ut i landet för att sedan slutligen lämna landet helt. Sverige är trots, eller snarare tack vare, detta ett av världens idag mest välmående länder.

Kinas anammande av den kapitaliska synen på ekonomi har gjort landet moget att gå vidare i näringskedjan, detta till gagn för hundramiljontals kineser men också för alla oss andra som nu fått ännu en partner att handla med.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar