söndag 22 januari 2012

Medborgarskapet förtjänar ett lyft


Regeringen med integrationsminister Erik Ullenhag i spetsen har nu tillsatt en utredning om medborgarskapsfrågor. Tanken är att utredningen ska lämna förslag på hur medborgarskapet kan fyllas med innehåll, till skillnad från idag då statusen som medborgare knappast innebär annat än rösträtt och rätten att vistas i landet.

I flertalet länder runtomkring ses medborgarskapet som något eftersträvansvärt, något att vara stolt över. I USA, Kanada och Australien firas exempelvis varje ny medborgare med en välkomstceremoni som signalerar att den nye medborgaren härigenom blivit en del av samhället med alla de grundläggande normer, värderingar, skyldigheter och rättigheter som detta innebär. Detta torde inte vara konstigare än då du välkomnar dina inbjudna gäster, din nyinflyttade granne eller din nyanställda kollega. Genom ett gott första bemötande ökar samhörighetskänslan och troligen viljan att också bli en del av gemenskapen.

Sverige kan knappast skyllas för att vare sig vara varmt eller välkomnande, inte heller har vi lyckats särskilt väl med vår integration. Klimatet kan vi inget göra åt men allt det övriga råder vi över. Genom att lyfta medborgarskapet och fylla det med positivt innehåll skulle vi ta ett par fasta steg i rätt riktning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar