måndag 26 oktober 2020

Chill Greta, chill

Åtminstone inte felciterad

Med Donald Trump i det ovala rummet har både sätt och ton i den offentliga debatten förändrats. När den nyvalde presidenten insåg att media inte alltid skrev det han ville hoppade han helt enkelt över det ledet och tog direktspåret via Twitter. Med Twitter som megafon slipper Trump både journalisters omskrivningar och det filter som störiga nyhetsredaktioner utgör.

Man kan tycka vad man vill om presidentens sätt att kommunicera. En given fördel är att han aldrig lär bli felciterad, en annan att han faktiskt möjliggör direktkommunikation med sina följare. Som politiker, och då särskilt som president för världens mäktigaste land, följer ett ansvar som går utöver det man kan förvänta sig av den enskilde medborgaren. Detta ansvar växer ytterligare något när redaktionella raster inte längre läggs över det uttryckta ordet. Trump, tillsammans med den övriga världsledare, sätter ramar och utgör i stor mån måttstock för debatten och dess språk. Med det sagt så är det beklämmande hur illa stora delar av politikerskrået hanterar detta. När USA:s president ber 17-åriga Greta Thunberg att ”chilla” och gå på bio istället för att engagera sig kunde man både hoppas och tro att någon form av botten var nådd och att debatt- och samtalston inte kunde sjunka lägre. Fler än enbart Trump har sedan dock tyvärr visat att det faktiskt gick.

Vi bär alla ansvar för den sfär vi delar och det samtal vi för. Ansvaret faller dock extra tungt på dem med makt och ett stort givet utrymme. Om Donald Trump bidragit starkt till den allt lägre debattnivån så är han tyvärr inte ensam. Dock, även om Trump och andra politikerkollegor med honom sänkt nivåerna rejält så behöver för den sakens skull inte vi andra hänga på.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar