söndag 11 oktober 2020

Jensens klädkod förtjänar en vettig debatt

Väcker debatt
Det har knappt varit någon hejd på fördömanden av göteborgska Jensen Gymnasiums klädkod. Politiker, skolanställda, föräldrar, elever och ytterligare andra har inte sparat på invektiven mot skolan och dess ledning. Kritiken har dels grundat sig i skolans klädkod, särskilt förbudet mot mjukisbyxor och magväska, men också i rektorns plumpa uttalande om att skolan inte skulle var för alla.

Tagen på ordet är rektorns uttalande både olämpligt och olagligt, eftersom svenska skolan är öppen för alla. Inte heller ger skollagen utrymme för uttalade klädkoder. Bortom lagens paragrafer finns dock stoff i uttalandet och klädkoden som förtjänar en vettig debatt och diskussion, istället för unisona förebråelser och brösttoner. Det är exempelvis uppenbarligen så att inte alla skolor är för alla och att proper klädsel blir ett uttryck för detta. Ingetdera torde heller strida mot någon lag eller annan regel. En skola med kunskapsfokus och höga bildningsideal lämpar sig nämligen inte för den ointresserade och ambitionslöse. Det innebär dock inte att den senare skulle vara exkluderad per se, då inget hindrar denne från att anamma skolans ideal och ordningsregler. Ordningsregler som bland annat kan tänkas bestå i klädkod.

Den svenska skolans problem löses inte genom klädkoder och självklart inte heller av segregation. Men de löses heller inte av en fördummande och onyanserad debatt. Utan tvekan behöver svensk skola åter sätta fokus på kunskap, och då är ordning och reda en förutsättning. Låt debatten om Jensens Gymnasium och dess klädkod därför istället handla om svensk skolas ordningsproblem, det skulle skolan definitivt tjäna mera på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar