lördag 9 september 2017

Billiga Nordeapoäng

Vem älskar sin storbank?
De är många nu, de politiska och fackliga företrädarna som vill plocka enkla poäng på Nordeaflytten. Statsministern tycker banken är osolidarisk som sticker, eftersom den fått så mycket hjälp av skattebetalarna. Finansministern, liksom partnern Jonas Sjöstedt, tycker den är girig. Tidigare hackade dåvarande finansminister Anders Borg lika flitigt på de fyra storbankerna.

Det ska i sanningens namn sägas att Nordea inte kostat skattebetalarna en krona, utan tvärtom faktiskt gett en slant tillbaka. För det andra borde politikerna istället för att jaga opinionspoäng fundera över sin roll som lagstiftare och ytterst ansvariga för det företagsklimat som vi alla är beroende av. Storbankerna har under senare år varit ett lovligt byte för politiker, både som retoriska slagpåsar och som finansieringskälla. Medan Borg mest jagade opinionspoäng har nuvarande regering gjort slag i saken och infört en internationellt mycket tuff resolutionsavgift och jobbar vidare med en extra bankskatt. Bankerna är lågt hängande frukter för makthungriga politiker som behöver mera pengar och fler röster. För vem, utom möjligen aktieägaren, älskar en storbank?

Men politikers uppgift är inte att plocka billiga poänger hos opinionen utan snarare att säkra ett företagsklimat som gör oss konkurrenskraftiga på den internationella spelplanen. Misslyckas de med det har de ingenting för sina poäng på hemmaplan, eftersom vi kommer åka på stryk i den internationella matchen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar