måndag 6 augusti 2012

Varför nöja sig med rut och rot?


Den illa infekterade debatten kring det s.k. rutavdraget och i viss mån rotavdraget har börjat klinga av. Att så sker överraskar föga då svensken synes uppskatta avdragen alltmer. Den senaste Sifomätningen visar att drygt 70 procent tycker avdragen ska vara kvar. Populärast är de föga överraskande bland centerväljare, intressantare är dock att även socialdemokrater nu sällar sig till den positiva skaran där drygt 65 procent uppger sig positiva.

Göran Persson tyckte inför valet 2006 att folk gott kunde städa efter sig själva vilket motiverade dennes och dennes partis avog gentemot rut. Idag vore det politiskt självmord att inta en liknande position och av de etablerade partierna är det endast Vänsterpartiet som är berett att ta detta slutliga steg.

Samtidigt som svensken helt öppet och vitt köper mer tid åt sig själva, sin familj och jobbet visar siffror från Skatteverket att tusentals nya rut- och rotföretag bildas varje år. Förklaringen till avdragens framgång är inte långsökt. Att köpa tjänster i Sverige är extremt dyrt, inte primärt på grund av höga löner utan snarare på grund av den radda skatter som belöper på tjänsten. På lönekostnaden måste arbetsgivaren ta höjd för arbets- eller egenavgifter samt bolags- alternativt inkomstskatt. Bruttobeloppet beläggs sedan som löken på laxen med 25 procent moms.

En kraftig skattelindring visade snart att dessa tidigare svårsålda tjänster var mycket efterfrågade, dock inte till vilket pris som helst. Med detta sagt förefaller det närmast korkat att stanna vid rut och rot. Åtskilliga tjänstebranscher kvarstår som skulle må utmärkt av färre och lindrigare skattekilar, detta till gagn inte bara för dem utan för hela samhället.

2 kommentarer:

  1. Varför får inte de som har HR rot-avdrag?

    Sen tycker jag det är fel att subventionera vissa branscher. Det är inte borgerlig marknadsekonomi.

    Ps. Ditt foto är ganska barnsligt... Ds.

    SvaraRadera
  2. Jadu Bosse. Kan hålla med om att skattelagstiftningen och marknadsekonomin skulle må bra av generella skattesänkningar. Nu tillåter dock inte det politiska klimatet i Sverige detta och då får vi vara glada att det överhuvudtaget underlättas för några... Att ROT inte gäller för hyresrätter tycker jag, precis som du, är idiotisk. Lika idiotiskt som din kommentar om mitt foto.

    SvaraRadera