söndag 13 februari 2011

Så funkar frihandel


Miljarder av lågavlönade kineser och indier utnyttjas för närvarande av cyniskt vinsthungrande storföretag med vinstmaxim som enda syfte. En utstuderad utsugning av hjälplösa och utblottade människor som förser oss konsumentglada västerlänningar med billiga varor och levererar ohyggliga vinstmarginaler åt kapitalet. Låglönearbetet innebär härtill att tusentals arbetstillfällen flyr våra länder. Denna dystra bild skissas dagligen upp av diverse människorättsgrupper och globaliseringsmotståndare, allt med de utsugnas bästa för ögonen. Ganska rimligt och mänskligt kan tyckas vid en ytlig betraktelse. Dock helt åt helsike sett till verkligheten.

Idag råder arbetskraftsbrist hos tiotusentals kinesiska arbetsgivare. Detta med följden att arbetarens lönekrav ökar, krav kan ställas på bättre arbetsvillkor och att den internationella konkurrenskraften avtar. ”Arbetaren regerar ” proklamerar Pauline Ngau, ansvarig för det kinesiska företaget Mainland Headwear med 3 000 anställda. Själv höjde hon under föregående år de anställdas löner med 34 procent och planerar en ytterligare höjning med 8 procent i år.

Samtidigt som lönerna stiger har det också blivit allt svårare att rekrytera från landsbygden eftersom den yngre generationen från alla enbarnsfamiljer ställer allt högre krav. Till följd av ökad efterfrågan på livsmedel ökade dessutom inkomsterna mer på landsbygden än i städerna under 2010 vilket ytterligare minskar attraktionen av att slita hund i fabrikslokalen.

Sådan är utvecklingen i det utsugna Kina idag. Löner fördubblas, arbetsvillkoren blir allt bättre och de anställda ställer krav. Med detta följer försämrad internationell konkurrenskraft och ökad efterfrågan på import från oss i väst, en utveckling till allas vår fördel.

Kina är givetvis inte ensamt om denna gynnsamma utveckling. Globalisering och frihandel erbjuder nämligen alla deltagare att denna väg beträda. En mångfilig motorväg mot välstånd och i slutändan inte sällan demokrati och respekt för mänskliga rättigheter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar