söndag 6 februari 2011

Prestigeprojekt med dålig återbäring


När din lokale politiker bestämt sig för att ”satsa” bör du spetsa öronen, det är ju dina pengar som satsas. En politiker som vill synas och höras gör detta enklast genom storstilade projekt som sätter spår i framtiden. Allrahelst ska projektet bära namn efter beslutsfattaren, då är han ju garanterad en plats i kommunens hall of fame.

Runt om i landet satsas nu miljarders miljarder av offentliga medel på allehanda skrytbyggen. I Stockholm och Solna byggs idrotts- och arrangemangsarenor för runda 5,5 miljarder. I Göteborg och Malmö är dessa redan på plats. I städer och orter med mindre ekonomiska muskler får det bli mindre påkostade projekt som bandyhallar, nöjesbad eller fräcka rondeller.

Sveriges kommuner och landsting (SKL) har genomfört en enkätstudie betecknad ”kommuners och elitidrottens arenor” vilken omfattar 52 kommuner och 123 elitidrottsklubbar. Av enkäten framgår bl. a. att det sannolikt inte finns någon elitarena i Sverige där kommunen inte varit involverad. I 60 procent av fallen är det kommunen som står för finansieringen och i 30 procent är kommunen medfinansiär. Slutsatsen SKL drar av detta är att ”om kommunala medel går till arenor finns per definition färre pengar att spendera på andra utgifter (som på barn- eller äldreomsorg, pengar till ungdomsidrott etc.)”.

Nästa gång de styrande i din kommun bestämmer sig för att ”satsa” är sannolikheten därför stor att det i andra änden drabbar din sportige bror eller din gamla mor.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar