söndag 8 augusti 2010

”Vinner de rödgröna är det slut för oss”


Om 1,5 månad är det val och vissa har större anledning att oroas än andra. En av de grupper som oroas mest är företagarna inom hemservicesektorn. Var tionde företag inom branschen uppger i en nyligen publicerad Almegarapport att de skulle lägga ned om skattereduktionen för hushållsnära tjänster försvann. Nära nog samtliga av de tillfrågade räknar med en minskad omsättning på i snitt 50 procent.
Sedan införandet av RUT – avdraget under våren 2008 har antalet hemserviceföretag mer än fördubblats från 5 000 till 11 400 och omsättningen i branschen har ökat från ca 200 miljoner kronor till 2,5 miljarder. Antalet köpare har ökat med över 100 procent och varje månad tillkommer 20 000 nya kunder.

De rödgröna går till val på att avskaffa avdraget. Socialdemokraterna menar att branschen ”ska kunna bära sin egen kostnad” och att ”de här företagen kommer att klara sig även utan avdraget”. Ett slopande skulle med ens fördubbla kostnaden och därmed hota ett tusental nyetablerade företag enligt Almega. Jeanette Gorosch, grundare av barnvaktsföretaget Nannynu, påpekar att ”efterfrågan på en barnvaktstjänst som kostar 150 kr/timme är jättestor, men om priset är 300 kronor finns det plötsligt ingen efterfrågan kvar”. Inte särskilt överraskande om efterfrågan påverkas av en 100 procentig prisstegring.

Tjänstesektorn, och då särskilt hemtjänstbranschen, präglas av stora relativa arbetskraftskostnader och ofta ett relativt beskedligt förädlingsvärde. Detta i sin tur innebär att höga skatter och avgifter på tjänsterna och för de anställda får oförsvarligt stort genomslag på konsumentpriserna. Konsekvensen blir att efterfrågan hålls nere och att tjänsterna helt enkelt inte produceras alternativt produceras svart. Inget av alternativen ger några skatteintäkter utan snarare kostnader i form av bidrag och utanförskap.

Jeanette Gorosch spetsar till situationen då hon hävdar att ”vinner de rödgröna är det slut för oss”. Ingenting talar för att detta är en överdrift eller att uttalandet inte skulle gälla hela branschen. En prisdubblering över natten får garanterat de flesta kunder att dra öronen åt sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar