söndag 30 maj 2010

Schweiz – ett trist föredöme

I Schweiz pågår för tillfället en smutskampanj mot nedskräpning. I Bern ska påkomna fimpkastare bötfällas med motsvarande 300 – 600 kr. Genéve väntas snart ta efter. Osanerat hundbajs kan på sina håll kosta husse och matte uppemot 12 000 kr i bötesavgift. I Luzern ser civilpolisen till att lappa nedskräpande bussresenärer med 150 kr. Boten erläggs på plats, i annat fall blir priset det dubbla.

I Schweiz, vilket långt ifrån är unikt om problemet, beräknas denna form av nedskräpning sluka ca 20 procent av kommunernas renhållningsbudgetar. En ganska skrämmande siffra då den egentligen är helt obefogad. Hade husse bara paketerat skiten och slängt den i närmsta papperskorg eller om grillmästaren behagat att gå de extra 40 – 50 metrarna till närmsta tunna så hade kostnaden inte existerat.

En sommarförmiddag i vilken svensk park som helst är ofta en rent tragisk upplevelse. Här talar vi inte om biologiskt nedbrytbart avfall i form av hundbajs utan om rena sophögar av engångsgrillar, vindunkar och ölburkar. I Sverige är detta dock inget problem, det tar sällan mer än ett par timmar innan kommunens egen insatsstyrka rensat skiten. Vips så var det borta, precis som de smutsiga kalsongerna en gång hemma i pojkrummet.

Ett civiliserat samhälle som det svenska måste kunna ställa högre krav på sina medborgare, åtminstone att de plockar upp sin egen skit. Kan vi inte det så är det antagligen billigare och sannerligen schysstare mot oss andra att bussa polisen på dem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar