söndag 16 maj 2010

Kostar inte det som smakar?

Uppsala har i helgen haft celebert besök. Språkrören Wetterstrand/Eriksson har i år valt att församla sina maskrosbarn hit för att avhandla årets gröna kongress. För den med tid och politiskt intresse bjuder dessa tillställningar på garanterad underhållning. Likt svettande klassföreståndare brukar de två språkrören kämpa hårt för att hålla bångstyriga busungar i schakt. I år var disciplinen något bättre, men så börjar det ju också dra ihop sig för väljarnas betygsättning.

Hittills har maskroserna frodats och har nu sin definitiva blomstertid. Den som finner ekonomi tråkigt, arbetsrätt torrt och den nya socialförsäkringen orättvis kan i alla fall vara miljövän. Enkelt och naturligt, dessutom är den där Wetterstrand såväl vältalig som ung och kvinna.

Nu är dock tiden inne att luckra i myllan. Den med spade och kratta behöver inte gräva särskilt djupt för att finna både gråsuggor och tvestjärtar. De Gröna har nu kongressbeslut på 6 timmars arbetsdag, friår, rätt till tidigare delpension, höjda ersättningar för dem som inte arbetar, 18 månaders betald föräldrarledighet samt ett års betald tjänstledighet för den som går i entrepenörstankar. Det än något radikalare ungdomsförbundet vill helst avskaffa alla tillväxtmål eftersom detta hotar Sveriges ekologiska välgång. Till språkörens lättnad (detta hade eventuellt uppfattats som orealistiskt i regeringsställning) slöts inga beslut om medborgarlön.

Den gröna tesen är att vi ska jobba mindre, detta ger oss nämligen ett mer avstressat och framförallt ekologiskt hållbarare samhälle. Visst, hade Sverige varit ensamt i världen och svenskarna varit beredda att återgå till 1800 talets ekologiska självhushållning så hade man kunnat ställa sig bakom dessa idéer. Detta är det dock få som är.

De flesta inser vikten av arbete och skatteintäkter, inte enbart för att många gillar shopping utan framförallt för att detta är av absolut nödg för gröna satsningar och ett generöst och hållbart välfärdssamhälle.

Den som rensat i rabatten inser snabbt att det mesta som smakar dessvärre också kostar. Dags för vårstädning!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar