tisdag 2 januari 2018

EU är viktigare än på länge


Ett handslag för nationalism
och protektionism
Den för oss flesta invanda världsordningen knakar i fogarna. När USA abdikerat från sin roll som västvärldens ledare har spelplanen blivit rörig. I amerikansk frånvaro flyttar andra maktspelare som Kina och Ryssland fram sina positioner, för att göra sina agendor och åskådningar gällande.
Det är denna spelplanen som vi måste förhålla oss till och då krävs samarbete. Samarbete med länder och regimer med vilka vi delar värderingar och världsuppfattning. EU är i detta avseende det bästa vi har. Medlemsländerna samlas kring gemensamma uppfattningar om de fria rättigheterna, människans okränkbarhet, frihandelns välgörande kraft, rättsväsendets och medias oberoende osv. Var och en för sig står vi oss slätt i det globala spelet. Vill vi försvara de universella värden som våra samhällen är uppbyggda kring måste vi därför hålla ihop.
Amerikanarnas val av Trump, Putins nymornade expansionism och Kinas tilltagande nationalism visar att inget är givet. Just därför måste vi bygga värn, mot en omvärld som inte längre går att lita på. EU är därför viktigare än någonsin. Som garant för de liberala värden som gjort människan och våra ekonomier fria och som står för samarbete snarare än egoism och nationalism.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar