onsdag 31 maj 2017

SD är inget alternativ

Omaka par
Jan Björklund är ärlig i sina resonemang. Det kommer bli svårt att bilda regering nästa år, nästan oavsett valutfall. Både höger- och vänsterblock är historiskt svaga och orsaken är ett visst parti utan någon tillhörighet alls. De nuvarande blocken måste därför finna nya vägar, resonerar Björklund.

Många och starka röster höjs nu för att det är det där hemlösa partiet som ska bjudas in i alliansens varma korridorer och lösa den hopplösa regeringsfrågan. Lika ärlig som Björklund är i regeringsfrågan är han tydlig i förhållningssättet till SD. Det är nämligen så, att SD är emot allt det som liberaler och Liberalerna kämpat och kämpar för. Öppenhet mot omvärlden, tolerans, samarbete istället för slutenhet, allas lika värde och framtidstro. Värden och uppfattningar som i korthet utgör grunden i den liberala ideologin. 

De som nu argumenterar för en SD-/alliansregering måste samtidigt ge svar på hur en ideologisk härdsmälta ska kunna undvikas när så uppenbart olika värden ska förenas. För en liberal kan SD aldrig vara ett alternativ. Istället får vi finna nya vägar, precis som Björklund säger.

4 kommentarer:

  1. Vilka kan de nya vägarna vara i så fall för liberalerna? S? MP? Så många vägar finns det ju ändå inte.

    SvaraRadera
  2. Förstahandsalternativet, om alliansen inte får tillräckligt stöd, borde vara att söka stöd hos S och/eller MP. Beroende valutfall. Absolut inget optimalt, men kanske enda alternativet. Alliansen måste doch hålla ihop. Annars blir d fritt spelutrymme för S. Och där har varit förr, alltför länge.

    SvaraRadera
  3. Ok. Det blir en svensk variant av en "grosse koalition"

    SvaraRadera