fredag 3 januari 2014

Moral och ansvar bör vara en prioriterad politikerfråga



51 procent av göteborgarna uppger sig vara mycket eller ganska nöjda med demokratin i kommunen. Det innebär att drygt hälften av kommuninvånarna är rent missnöjda med sina politiker. Förtroendet når därmed en ny bottennivå visar SOM-institutets årliga undersökning. Sannolikt är den kaotiskt genomförda och dåligt förankrade trängselskatten ett av skälen. Minst lika sannolikt har även alla korruptionshärvor naggat på förtroendet.

Oavsett vilken eller vilka förklaringar man väljer så är läget ytterst allvarligt. En hög tillit till de förtroendevalda är själva grunden för det demokratiska och parlamentariska systemet. Politiker är valda för att representera folkmassan och styra det samhälle som vi alla är del av. Missbrukas förtroendet för egen eller för näras vinning, på folkmassans bekostnad, hotas systemet i sina grundvalar. Moral och ansvar börjar i det politiska toppgarnityret och strilar nedåt i samhällshierarkin. En legitim fråga blir tyvärr, varför själv göra rätt för sig om inte ens de styrande och normerande så behagar. En sådan kultur kan snabbt rasera vilket bygge som helst.

Moral och ansvar bör vara en högprioriterad fråga bland våra styrande, politikerförakt och bristande tillit utgör nämligen ett av demokratins största hot.    

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar