fredag 30 augusti 2013

Rekordmånga lyckas balansera ekonomin


Bolåneinstitutet SBAB har låtit djupdyka i de svenska hushållens spargrisar. I en granskning innefattande svar från 1 500 hushåll har man förhört sig om hur många av dessa som har möjlighet att lägga undan en slant vid månadens slut samt hur stor andel som, vid samma tidpunkt, har röda tal på sista raden.

Utfallet går på tvärs med den gängse mediebilden och den tröstlösa bild som oppositionspolitiker målar upp av de svenska hushållens tillstånd. Av granskningen framgår att 77 procent av de slumpvis tillfrågade hushållen nu kan spara vid månadens slut, vilket enligt institutet är en markant skillnad jämfört med 2006. Andelen har faktiskt aldrig varit så hög. Kanske än mer glädjande är att endast 5 procent nu uppger att de inte får ekonomin att balansera, en halvering från 2006 års siffror. Också det för övrigt en rekordnotering. Sparekonom Maria Landeborn vid SBAB konstaterar samtidigt att reallöneökningarna legat kring starka 2,3 procent mellan åren 1995 och 2012.

Medan stora delar av vår omvärld går på knäna kan vi svenskar alltjämt fylla våra spargrisar, ett faktum som till stor del bör krediteras vår sittande regering.

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar