torsdag 28 juni 2012

Bra siffror kan bli ännu bättre


SOM institutets senaste pejling av svenskars attityder gentemot flyktingmottagning visar på en klart positiv trend. T ex har andelen svenskar som tycker det vore en bra idé att ta emot färre flyktingar minskat från 65 procent 1992 till 41 procent. Enligt Marie Demker, professor i statsvetenskap, handlar det dessutom om en långsiktig trend där alltfler generellt blir allt positivare.

Resultatet går på tvärs med alla påståenden om tilltagande främlingsfientliga strömningar och överraskar, inte minst med tanke på det flyktingkritiska SD:s valframgångar senast. Resultatet är också glädjande, inte bara för de flyktingar som är på ingång eller redan är på plats, utan också för oss övriga. En positiv attityd, öppenhet och gästvänlighet innebär en god jordmån för en lyckad integration. En lyckad integration är i sin tur nödvändig för svensk ekonomis fortsatta välgång. Det står nämligen ganska klart att Sverige inte klarar upprätthålla sin välfärd utan import av utländsk mankraft varför invandring måste betraktas som något positivt. Dock, när det som idag i snitt tar drygt 7 år för en invandrad man och drygt 9 år för ett kvinnligt dito att etablera sig på arbetsmarknaden blir invandringen istället en belastning, vilket givetvis spär på främlingsfientligheten.

Gudskelov har regeringen insett sprängkraften i frågan och vikten av en framgångsrik integration vilket lett till en rad nyttiga reformer. Dock återstår ännu mycket arbete och många tuffa reformer. Med dessa reformer väl på plats skulle SOM:s siffror garanterat bli ännu bättre.


2 kommentarer:

  1. Det bästa vi kan göra är att stoppa invandringen i tex 5-10 år så att de som redan finns här får en fair chans. Nu fylls det på hela tiden och vi kommer aldrig att få en balans på arbetsmarknaden.

    SvaraRadera
  2. Förstår din tanke, men nu när detta är politiskt ogörligt och heller inte särskilt solidariskt måste vi snarast tillse dels att de som väl kommer hit snabbt får en plats i samhället och dels att de faktiskt har ett skyddsbehov. Dessutom krävs en internationell solidaritet av helt andra mått än idag, Sveriges ansvar motsvarar inte på något sätt vår storlek och förmåga att svälja alla skyddsbehövande.

    SvaraRadera