söndag 22 april 2012

Fransk socialistseger bådar illa

Det mesta talar för socialistisk valseger i det franska presidentvalet i maj. Vadslagningsfirmor uppskattar sannolikheten till omkring 80 procent vilket skulle innebära att högerns sittande Nicolas Sarkozy skulle få träda tillbaka. Frankrike, som Europas andra största ekonomi, går inte att bortse ifrån varför vi alla har anledning att följa utvecklingen.

Valkampanjen har hittills mest präglats av slagord och valhänta löften där Sarkozy slår vilt åt höger medan motkandidaten fäktar långt ut på vänsterkanten. Kandidaterna har fram till dags datum mest lagt krutet på att säkra extremrösterna inför andra valomgången. Från vänsterhåll har utlovats det mesta åt de flesta, förutom åt de rikaste förstås. Pensionsåldern ska åter sänkas, från 62 år till tidigare gällande 60 års gräns. Mer pengar till skola, pensionärer och arbetslösa, finansierat med höjda skatter och, inofficiellt givetvis, ytterligare utlandslån. Löftescirkusen har fått de franska marknadsräntorna att skjuta i höjden då landets kreditvärdighet åter står på spel.

En vänsterrörelse som friskt lovar runt är tyvärr inget unikt för Frankrike utan utgör snarare regel. Oavsett vad man må tycka om den s.k. marknaden så är den och dess indikatorer trots allt bland de duktigare att förutskicka och uppfatta ekonomiska skeenden. Och då bådar en socialistisk valseger uppenbarligen illa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar