onsdag 4 april 2012

Den kravlösa utförslöpan


Senast i raden att vilja sänka kraven på oss svenskar är Rikspolisstyrelsen som, för att vidga rekryteringsbasen till Polishögskolan, nu önskar slopa språktestet. Vi har sedan tidigare kunnat konstatera en liknande utveckling inom lärarutbildning, militären och i den svenska skolan överlag. Med lägre ställda krav har man trott sig gå dessa grupper tillmötes och undvika risken för utslagning, diskriminering eller i andra fall, uteblivna rekryter och tomma platser.

Utvecklingen är olycklig. Lågt ställda krav innebär samtidigt låga förväntningar. Den allt rödare blinkande varningssignalen som härigenom sänds ut är att vi helt enkelt inte tror på oss själva eller våra fränder. En ytterligare följd av de allt lägre ställda kraven är att ansträngningen uteblir och att utvecklingspotentialen inte tas tillvara. Utan förväntningar, med ribban i knähöjd, krävs inte mer än ett jämfotahopp för framgång. Framgången är dock imaginär och vare sig du själv eller någon annan lär vara särskilt nöjd.

Måtte nu Rikspolisstyrelsen bli den första att sätta stopp för denna kravlösa och ytterst olyckliga utveckling, för vare sig rekryt eller samhälle gagnas av dess senaste förslag. Rikspolisstyrelsen skulle i sådant fall också bli först med att ställa sig på bromsen i denna kravlösa och allt kraftigare lutande utförslöpa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar