onsdag 11 april 2012

Låt inte populismen segra


Det drar ihop sig till val i Venezuela. Landets sedan 14 år närmast enväldige president Hugo Chavez har därför ökat farten i vallöfteskarusellen. Presidenten verkar anamma sin flertalet gånger redan beprövade strategi även i detta val. Med en närmast oöverträffad grad av populism ska folkets röster bärgas än en gång.

Enligt senaste löftet, vilket synes ha mottagits väl bland landets dominerande grupp av fattiga och ofta illiterata bönder, ska landets minimilöner chockhöjas. Får Chavez en mandatperiod till ska ingen tjäna mindre än motsvarande 3 200 kr per år, vilket innebär en höjning med 32 procent. Sympatiskt och säkert valvinnande men samtidigt också en katastrof för ekonomi och befolkning. Från centralt håll dikterade minimilöner innebär för Venezuela som för alla andra med liknande system endast skenbara förbättringar. Följer inte ökad konkurrenskraft och produktivitet på den högre lönen så innebär en höjning måhända mer i plånboken men aldrig mer mat i magen. En skenande inflation lär nämligen följa som ett brev på posten.

Med en redan utfattig och till stora delar illiterat väljarkår lär Chavez röna nya framgångar men i välutvecklade och välutbildade länder får inte populismen tillåtas segra. Tänk på det nästa gång ni hör ropen efter högre lägstalöner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar